Ovaj blog ima za cilj da omogući publici javno praćenje procesa stvaranja jedne izložbe, od njene kreativne do tehničke realizacije, koja će biti otvorena u 09. aprila 2013. godine u galeriji Doma Omladine, Beograd.

Wednesday, March 27, 2013

Susret #06: kontekst umetničkog dela


Utorak 26.03. 2013.


Prošlog četvrtka umesto regularnog sastanka posetili smo izložbu Kustosiranje: 7x3 u galeriji Umetničkog kolektiva U10.

Ovog utorka tim Kustosiranja je imao svoje prvo predavanje koje se ticalo koncepta, smeštanja umetničkog dela u jedan kontekst i obrnuto izloženo kroz priču o Mikelanđelu Merisiju da Karavađu sa posebnim osvrtom na njegovu sliku David sa glavom Golijata (1609.-1610.) i Demijanu Herstu i delu Fizička nemogućnost smrti u umu žive osobe (1991). Svrha ovog predavanja je da nam pomogne i otvori vidike u formiranju i uobličavanju koncepta naše izložbe.

Pokrenula su se mnoga pitanja i predlozi, usledilo je promišljanje o tehničkoj strani izložbe, izgledu i načinima postavke, uobličavanju koncepta i poruke koju želimo da prenesemo, potraga za najboljim rešenjem izvođenja zamisli u jednom konkretnom prostoru kao što je galerija, a osvrnuli smo se i na izložbu koju smo posetili. Tim Kustosiranja se i dalje entuzijastično suočava sa izazovima i radi punom parom na ostvarenju svojih kreativnih potencijala.

Beleške vodila: Ana Srdić
Foto: Bojana Andrić

No comments:

Post a Comment