Ovaj blog ima za cilj da omogući publici javno praćenje procesa stvaranja jedne izložbe, od njene kreativne do tehničke realizacije, koja će biti otvorena u 09. aprila 2013. godine u galeriji Doma Omladine, Beograd.

Saturday, March 16, 2013

Susret #03: poseta izložbi i brainstorming


Četvrtak 14.03.2013.

Još jedno okupljanje tima Kustosiranja u prolećnoj sezoni ove godine počelo je posetom izložbe skulptura „Poistovećenje“ u galeriji DOB-a. Imali smo priliku da nam se pridruži i sama umetnica, koja nam je predstavila, kako saznajemo, svoju prvu izložbu posle diplomiranja na Akademiji.

U nastavku našeg sastanka imali smo priliku da procenjujemo izložbu koju smo videli, koje je uključivalo sve elemente koje prate jednu izložbu: od ideje, načina postavke, medijske propraćenosti do izrade kataloga. Ovo procenjivanje bilo je odličan uvod za dalje promišljanje i debatovanje o ideji naše zajedničke izložbe – ono je bilo podsetnik onoga šta bi izložba koju organizujemo trebalo da poseduje i na koje segmente prilikom njene organizacije treba da obratimo pažnju. Zapravo, ona je bila svojevrstan primer onoga što nas očekuje u tehničkom smislu našeg rada.

Najveći deo jučerašnjeg rada i razgovora u nastavku ticao se naše zajedničke ideje koju želimo da plasiramo našom izložbom. Preuzeli smo izazov spajanja naših ideja u jednu svojevrsnu misao, što je za rezultat imao velika promišljanja, razmišljanja, istančavanja u jednom smeru. Koliko god delovalo da su ideje i misli koje imamo različite tj. raznovrsne, došli smo do zajedničkih imenitelja koji nas vode do konačne ideje. Izazov nikad veći!...to be continued...


Belešku napravila: Marija Macić.

Foto: Bojana Andrić i Kustosiranje.

Thursday, March 14, 2013

Susret #02: predmeti pričaju priču

Utorak 12.03.2013.


Ovog utorka u prvom delu sastanka tim prolećnog izložbenog projekta Kustosiranje u Domu omladine bavio se predmetima. Odabirom, predstavljanjem, razvrstavanjem i sumiranjem.

Svaki muzejski eksponat ima svoj ID karton koji ga opisuje i svrstava, ali se i za predmete naše svakodnevice mogu stvoriti ovakve “lične karte “.  


Za 24 predmeta, koje su učesnice odabrale prema ličnim afinitetima, napravljene su i prodiskutovane “lične karte”. 


Ova radionica predstavila je svojevrstan trening analitičnosti, ali i doprinela upoznavanju čitave grupe. Kolko su činjenice govorile o predmetima, toliko je i odabir predmeta govorio o nama samima i našim ličnim afinitetima i interesovanjima.

Drugi deo sastanka protekao je u pojedinačnom predstavljanju ideja i zamisli izložbenih tema i koncepata. Teme su interesantne i obećavajuće.Beleške napravila: Višnja Vujović

Susret #01: Izabrali smo tim za KUSTOSIRANJE - Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013.(originalni post je bio objavljen na blogu projekta Kustosiranje sajtu DOB)   Veliki broj prijava na naš Poziv za Prolećni izložbeni projekat u DOB-u nas je naveo da obavimo i uži krug, koji je obuhvatio kratak razgovor sa 18 kandidata. Taj zahtevan i nezahvalan posao da izborom jednih, ne odaberemo mnoge, smo obavili u sredu, 6. marta od 10.30 do 14 časova u prostorijama DOB. Mnogi, koje nismo, ovaj put, odabrali, sigurni smo da zaslužuju sličnu priliku, i ovim putem želimo da ohrabrimo i one koji su se prijavljivali, i one koji nisu stigli, a želeli su, da obavestimo da ćemo slične programe nastaviti da stvaramo u timskom radu i ubuduće.

   Ukupan broj preuzetih Prijava je 277, prijavilo se 38 kandidata, a mi smo, nakon užeg izbora (18), odabrali sledeći tim:

Tim za KUSTOSIRANJEProlećni izložbeni projekat u DOB-u

Ana Danilović, studentkinja FDU - kamera
Ana Srdić, studentkinja FF - istorija umetnosti
Anđela Milinković, studentkinja FF - istorija umetnosti (MA)
Bojana Andrić, dipl. filmsku i tv kameru, dir. fotografije
Jelena Obradović, studentkinja FF - arheologija
Marija Macić, istoričarka umetnosti
Milica Josimović, studentkinja FF - antropološkinja
Višnja Vujović, arhitektica

Andrej Bereta i Srđan Tunić, 
autori projekta Kustosiranje/ About and around curating
Susret #01Fotografije: Milica Ševarlić

Fotografija: Bojana Andrić

JAVNI POZIV: Kustosiranje - Prolećni izložbeni projekat u DOB-u 2013.
(originalni poziv je bio objavljen na blogu projekta Kustosiranje i sajtu DOB)JAVNI POZIV:
Kustosiranje- Prolećni izložbeni projekat u DOB-u 2013.

Da li želiš da učestvuješ u stvaranju jedne izložbe?
Da li imaš dovoljno smelu, a kreativnu i realnu ideju za izložbeni projekat?
Da li veruješ da timski rad donosi najbolje rezultate?
Da li hoćeš da uložiš vreme, znanje i trud u jednu izložbu?

Prijavi se na Kustosiranje!

Projekat Kustosiranje je prisutan na beogradskoj i regionalnoj sceni  kroz jedinstven i bogat edukativni program koji se održava u saradnji sa javnim i civilnim organizacijama kulture, učešćem u salonima (53. Oktobarski salon, 31. Salon mladih), akademskim kursom, kao i organizovanjem kvalitetnih izložbenih projekata od proleća 2012. (festival Mikser, umetnički prostor U10).

Kustosiranje/About and around curating  organizuje konkurs za izložbeni projekat u saradnji sa galerijom Doma omladine Beograda. Poziv je otvoren za mlađe profesionalce (do 30 godina starosti) i studente iz oblasti umetnosti i kulture: istoričare umetnosti, umetnike, arhitekte, režisere, producente, arheologe, antropologe, filologe, biologe, astronaute... Prijavite se za učešće u timskom projektu stvaranja i realizaciji jedne izložbe.

Tim za izložbeni projekat će činiti osam (8) odabranih kandidata.

Prijavu možete da preuzmete na: www.mediafire.com/?wrps13tkbabt127
Popunjenu prijavu pošaljite u elektronskoj formi, najkasnije do 03.03.2013. u 13 časova na kustosiranje@gmail.com, sa naslovom: Kustosiranje- Prolećni izložbeni projekat u DOB 2013.

U prijavi je potrebno napisati kraću biografiju i popuniti Motivaciono pismo sa odgovorom na dva pitanja: Kakvu izložbu želim da napravim?Zašto smatram da ja treba da učestvujem u ovom projektu?

Selekciju prijavljenih kandidata će obaviti autori projekta Kustosiranje Andrej Bereta i Srđan Tunić, a rezultati konkursa biće objavljeni u javnosti  05.03.2013. Svi prijavljeni kandidati biće direktno obavešteni o rezultatima konkursa.

Prvim zajedničkim susretom, u četvrtak, 07.03. u 18č, novoformirani tim počeće sa radom. Posebno prilagođena kustoska radionica, koja će obuhvatiti i predavanja u nekoliko celina, biće realizovana svakog utorka i četvrtka od 18č u Domu omladine. Prisustvo polaznika kursa je obavezno na svim radionicama i predavanjima. Ovim procesom rada nameravamo da istražimo osnovne elemente uspešne kustoske prakse: od timskog rada, stvaranja koncepta, organizacije, odabira/produkcije umetničkih dela, pisanja propratnih tekstova, preko tehnologije postavke, do javnog pratećeg programa izložbe.

Rezultat će biti realizacija zajedničke izložbe (u trajanju od dve nedelje) u Galeriji DOB, koja decenijama neguje visok kvalitet domaće i strane umetničke i kustoske prakse najkreativnijih mladih profesionalaca, i po tome je verovatno i najvažnija galerija takve orijentacije u regionu. Otvaranje izložbe planirano je za 09.04.2013. u 19č.

Autori projekta i akademskog kursa Kustosiranje:

Andrej Bereta (1970), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Odeljenju za edukaciju MPU, Galeriji Haos, i na Oktobarskim salonima od 2006. U okviru U.G. ARTIKAL, kao jedan od osnivača, organizuje više (ko)autorskih izložbenih i edukativnih programa, od kojih je prvi bio u znaku inkluzije- ARTUR: kulturna tura za osobe sa invaliditetom (2008). Učestvuje u više projekata, poput Creative Mentorship (od 2011).

Srđan Tunić (1984), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Muzeju afričke umetnosti u okviru edukativnog odeljenja, sarađuje sa Galerijom Zvono i na projektima AiR Serbia: platforma za umetničke rezidencijalne projekte i Cultural Innovators Network. Trenutno priprema izložbe o stripu i japanskom slikarstvu u Beogradu, a od 2011. je uključen u rad U.G. ARTIKAL.

Kustosiranje/ About and around curating je istraživački i edukativni projekt, koji se bavi proučavanjem kustoske prakse, a sa namerom da se osnaži proaktivan pristup mlađih profesionalaca u stvaranju i realizaciji samostalnih izložbenih projekata. Projekat je od 2011. razvijan i realizovan uporedo u tri pravca: javni program, akademski kurs i međunarodno/regionalno povezivanje.